Dietetyczne przekąski filmowe

Pogoda za oknem coraz to śmielej pokazuje nam, że sezon letni skończył się na dobre. Dni stają się coraz krótsze, a letnia aura ustępuje miejsca jesiennej plusze.
W takich momentach często nie mamy ochoty na spędzanie wolnego czasu na zewnątrz i poszukujemy sposobów na wypoczynek w domowym zaciszu. Jedną z możliwości wypoczynku, którą wielu z nas wybiera jest zajęcie wygodnej pozycji przed telewizorem lub laptopem i obejrzenie ciekawego filmu, odcinka ulubionego serialu lub nawet kilku odcinków pod rząd bez jakiejkolwiek przerwy.

Pytanie, jakie często się nasuwa w takich sytuacja to, „Jakie przekąski mogę w tym czasie zjeść, aby nie wrzucać w siebie ogromnych ilości kalorii?”
W odpowiedzi na to pytanie przedstawiamy dwie proste i smaczne propozycje.

Propozycja nr 1: Popcorn bez tłuszczu

Najpopularniejsza przekąska umilająca seanse filmowe. Niestety w większości przypadków wysokokaloryczna i zawierająca spore ilości soli. Na szczęście istnieje sposób przygotowania tej przekąski, aby była bardziej FIT.

Lista zakupów:
- papierowa torba x1
- ziarna kukurydzy

Przepis:
1. Ziarna kukurydzy umieść w dowolnej papierowej torbie.
2. Zagnij torbę tak, aby ziarna się nie wysypały.
3. Włóż torbę do mikrofalówki na 3 minuty.
4. Ciesz się z oglądania filmu jedząc dietetyczną przekąskę 

Propozycja nr 2: Domowe chipsy

Najpopularniejsza (zaraz po popcornie) przekąska. W wersji komercyjnej niestety również bardzo często spotykana w towarzystwie sporej ilości tłuszczu oraz soli. Na szczęście nie musi tak być. Wystarczy trochę wysiłku i możemy cieszyć się chipsami domowej roboty.

Lista zakupów:
- ziemniaki
- papier do pieczenia
- oliwa z oliwek / olej w sprayu
- przyprawy np. słodka papryka

Przepis:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienki plastry.
2. Piekarnik rozgrzej do 180oC.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż plasterki ziemniaków.
4. Spryskaj/skrop plasterki ziemniaków olejem i posyp przyprawami np. słodką papryką.
5. Piecz w piekarniku przez 10 minut, obróć plasterki na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.