Smoothies - sposób na zdrowie

Owocowo-warzywne koktajle, o gęstej i kremowej konsystencji zwane smoothies cieszą się coraz większą popularnością. I nie ma się co dziwić! To w końcu zdrowa przekąska w formie pysznego napoju, stworzonego od początku do końca domowymi sposobami. Do ich przygotowania niezbędne są świeże owoce, ale sprawdzają się tu również warzywa, takie jak: sałata, burak, seler, marchew, szpinak, kapusta włoska czy jarmuż. Znane są również przepisy na pyszne smoothie z dodatkiem pietruszki, pokrzywy czy kolendry. Różnokolorowe, z witaminami, pełne minerałów zawartych w warzywach i owocach, a w dodatku smaczne i sycące. Orzeźwiające w upalne dni, dostarczą energii a co najważniejsze odżywią organizm. Dlaczego warto pić smoothie?
• Proste i szybkie w przygotowaniu.
• Warzywa i owoce, z których można je przygotować są ogólnodostępne i nie drogie
• Wspomagają proces odchudzania, jako dodatek do posiłku z bombą witamin.
• Można je dowolnie komponować w zależności od preferencji smakowych.
• Pomagają nam zachować blask skóry oraz zapobiegają starzeniu się!
• Koktajle owocowe i warzywne są lekkostrawne.
• Wskazane w profilaktyce nowotworowej
Odżywione ciało to gwarancja sprawności, lepszego trawienia i przyswajania, dzięki czemu ludzki organizm jest pełen energii i wigoru. Zielone koktajle są bardzo odżywcze. Ich optymalny skład dla ludzi to ok. 60% dojrzałych ekologicznych owoców zmieszanych z ok. 40% zielonymi ekologicznymi warzywami. Taka proporcja sprawia, że smak owocowy dominuje, a zielony warzywny wyrównuje słodkość, dodając charakterystycznego posmaku. Picie codziennie 2-3 szklanek zielonego smoothie pozwala dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość zieleniny, która w stanie surowym często jest trudna do spożycia.
Specjalnie dla was przykładowy przepis na smoothie:
• Dwie garści szpinaku (umyty)
• Połowa pomarańczy (obranej bez pestek)
• Szklanka wody
Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem i dolać wody, żeby nie było zbyt gęste. Smacznego! Do smaku można użyć ulubionych przypraw, imbiru, cynamonu, kardamonu.