5 wskazówek, które ułatwią Ci redukcję

Wielu z was ma problemy z osiągnięciem optymalnej masy ciała lub jego kompozycji. Słowo „optymalnej” nie pojawiło się tutaj przypadkiem i mogłoby również zostać zastąpione słowem „pożądana”, gdyż dla każdej osoby wartość ta jest inna i dostosowana do własnego wyobrażenia ideału.
W natłoku codziennych spraw i obowiązków, nie jest łatwo dopilnować swoją diety w całości. Zwykle możemy zaobserwować, że niektóre posiłki są przez większość osób dobrze kontrolowane, a inne pozostają dziełem przypadku. Na co więc zwrócić uwagę w planowaniu swojej diety? O tym w dalszej części.

1. Odpowiednia wartość energetyczna diety
Kluczowy element w walce o idealną sylwetkę. Działania dietetyczne można sprowadzić do matematyki. Jeżeli naszym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej to nasz dzienny wydatek energetyczny powinien być większy, niż suma kalorii dostarczanych z pożywieniem i płynami w ciągu całego dnia. To właśnie ujemny bilans energetyczny jest jedyną gwarancją udanej redukcji.

2. Produkty niskoprzetworzone
Istnieje bardzo prosta zależność, którą nie każdy zauważa. Im bardziej przetworzony produkt, tym więcej w nim cukru i tłuszczu, a mniej błonnika co powoduje, że spożywamy takich produktów więcej, nim wystąpi uczucie sytości. Nie trudno więc zauważyć, że spożywając produkty o niskim stopniu przetworzenia, szybciej poczujemy sytość i tym samym jest większa szansa na to, że nawet przy deficycie energetycznym głów nie będzie nam dokuczał.

3. Duża gęstość odżywcza diety
Witaminy i składniki mineralne pełnią szereg istotnych funkcji w naszym organizmie. Do jednej z nich zaliczamy funkcje regulacyjne. Niestety w dietach redukcyjnych z uwagi na niższe spożycie energii często spada ogólne spożycie witamin i składników mineralnych wraz z dietą. Rozwiązaniem tego problemu jest zwrócenie uwagi na odpowiednią podaż warzyw w diecie, które charakteryzują się niską wartością energetyczną oraz wysoką gęstością odżywczą. Poza strączkami, kukurydzą i warzywami bulwiastymi możesz spożywać warzywa w zasadzie bez ograniczeń.

4. Odpowiednia podaż płynów
Codziennie spożycie płynów w ilości 40 ml na każdy kilogram masy ciała powinno być wystarczające, co więcej ułatwi to utrzymanie apetytu w ryzach. Warto zaznaczyć, że źródłem płynów są dla nas nie tylko wszystkie produkty w postaci płynnej poza alkoholem, ale również produkty w formie stałej, które składają się w dużej mierze z wody tj. warzywa i owoce, czy też zboża po obróbce termicznej.

5. Brak podjadania
Bezsprzecznie jeden z najważniejszych elementów. Nawet niewielka przekąska może zrujnować każdy plan żywieniowy. Dotyczy to również weekendów, gdzie w jeden dzień można zjeść tak dużą ilość kalorii, że zniweczy to nasze poczynania z poprzednich sześciu dni. W odpowiednio skomponowanej diecie, przy prawidłowej podaży energii podjadanie nie jest potrzebne, gdyż nie powinno być na nie ochoty.